Statistics

vineri, 19 noiembrie 2010

D'ale Motociclismului

ISLE OF MAN TT


Isle of Man TT (Tourist Trophy) este un eveniment ce are loc pe micuta insula de pe coasta engleza. Acest eveniment a reprezentat pentru multi ani cea mai prestigioasa cursa pentru motociclete din lume. Evenimentul a fost sustinut de Federatia Internationala a Motociclismului* (Motorcycle Grand Prix World Cup) in perioada 1949-1976 inainte sa fie transferata Marii Britanii dupa multe preocupari si neintelegeri FIM* a decis sa faca parte din Grand Prix-ul englez pentru sezonul 1977. Mai tarziu a devenit parte din TT Formula 1 Championship (1977-1990) pentru a mentine statutul evenimentului. Din 1989 evenimentul a fost dezvoltat de catre Ministerul Turismului al insulei sub numele de "Isle of Man TT Festival"



Cursa este un "time-trial" pe drumurile publice inchise ale insulei. Prima cursa s-a desfasurat pe 28 mai 1907 si a fost numita "International Auto-Cycle Touris Trophy" fiind organizata de AUTO CYLE CLUB. Continea 10 lap-uri de St. John's a cate 60,72 km pentru moto-cicluri turing cu silencer-uri, sei, pedale si aparatoare.


Castigatorul clasei de 1 cilindru al primului eveniment a fost Charlie Collier ce a condus un moto-ciclu Matchless si a finalizat cursa in 4 h 8 min 8 sec cu o viteza medie de 38,21 mile/h.
Castigatorul clase de 2 cilindrii a fost Rem Fowler ce a condus un Pegeut cu motor Norton, finalizand cursa in 4 h 21 min 52 sec cu o viteza medie de 36 mile/h. Astfel Charlie Collier a devenit primul castigator al Isle of Man TT Race. 


Din cauza faptului ca aceste curse au loc pe drumurile publice masurile de siguranta lipsesc, iar controversele sporesc de la un an la altul. Avand in vedere ca viteza medie de parcurgere a traseului de catre motociclisti este de  200 km/h, din 1907 pana astazi si-au pierdut viata 227 de oameni, iar solutii pentru stoparea cresterii acestui numar nu se intrevad.


In 2007 au fost sarbatoriti 100 de ani de la lansarea evenimentului (26 mai-8 iunie 2007) incercandu-se o reconstruire a primului eveniment prin parade. ( The Vintige Parade of 100 Classic Motor-cycles)








GUY MARTIN - SIMPATICUL

Debutul lui Guy in cadrul Isle of Man TT a avut loc in 2004, iar pana acum a acumulat 5 podiumuri. In prezent este clasat pe locul 2 in topul celor mai rapizi participanti la aceasta cursa cu viteza de 129,816 mile/h
2008 a reprezentat pentru el un an nesatisfacator, din cauza problemelor mecanice fiind nevoit sa renunta la cursa cu toate ca de data aceasta victoria ar fi fost a lui.





Linkuri:
http://www.youtube.com/watch?v=-Nzq2GorVH4&feature=player_embedded
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_Isle_of_Man_TT
www.guymartinracing.co.uk
www.iomtt.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu